top of page
Adam

Adam Cakl

Šéfkuchař

Adam Cakl, který má na starosti naši kuchyni, je neustálým hnacím motorem za inovacemi v restauraci. Jeho touha posouvat naše jídla na vyšší úroveň a vytvářet je od samého začátku s láskou a pečlivostí představuje srdce celého našeho gastronomického úsilí. Adam spojuje moderní techniky s tradicí, přinášejíc do našich pokrmů unikátní chuťové zážitky, které oslovují všechny smysly.

 

Vědomi si důležitosti nejen gastronomického, ale i celkového zážitku našich hostů, jsme si pevně stanovili za cíl vytvořit v Harendě nejen restauraci, ale opravdový gastronomický ráj. Cítíme, že naše vášeň a oddanost tomuto umění se promítá do každého pokrmu, který opouští naši kuchyni, a do každého setkání s našimi hosty. Adamova snaha o dokonalost a chuť k experimentování spojená s láskou k tradici vytváří z Harendy jedinečný svět pro všechny, kteří chtějí zažít gastronomii jako nikdy předtím.

Místenka na zabijačkové hody

Když jsem poprvé, jako malý kluk ve svých jedenácti letech, odvážil vkročit do kuchyně a rozhodl se uvařit svou první omáčku, netušil jsem, že to bude začátek něčeho výjimečného. V těch chvílích mi rodiče neustále tlumočili, že bych měl být kuchařem. Přestože jsem neměl tušení, do jakého dobrodružství se pouštím, a jaká mě čeká cesta plná výzev a obětí, dnes jsem šťastný, že mě rodiče v té době nasměrovali k vášni, která se stala mým životem.

 

Prošel jsem řadou zkoušek, začínal jsem jako žák ve škole, kde jsem se střídal na různých praxích. Některé z nich byly obtížné a demotivující, ale právě v těchto okamžicích jsem nacházel sílu a odhodlání. Mé kulinářské dobrodružství pokračovalo v Anglii, kde jsem začínal mytím nádobí, avšak postupně jsem se vypracoval a začal připravovat snídaně a pomáhat při různých akcích. Bylo to období, kdy se můj vztah k vaření začal proměňovat z povinnosti na vášeň, což mě utvrdilo v přesvědčení, že právě tady je moje životní cesta.

 

Harenda, s jejíž kuchyní jsem byl pověřen, se stala mou první velkým výzvou v roli šéfkuchaře. Již při prvním pohledu na tyto prostory jsem cítil, že zde mám možnost něco vytvořit. Můj sen byl jasný: vnést do české kuchyně nový dech, zdokonalovat se pomocí postupů a technik od světových špiček a přitom zachovat autentičnost českých receptů. Stále se snažíme inovovat a nabízet lidem gastronomický zážitek, který nemohou najít nikde jinde.

Lucie

Lucie Harazimová

Vrchní

IMG_1259.jpg

Jmenuji se Lucie a s hrdostí zastávám pozici provozní v naší restauraci Harenda. Mým hlavním cílem je zajistit, aby se u nás každý host cítil vítaný, spokojený a aby si odnesl nezapomenutelný zážitek díky kuchyně i skvělé obsluhy. 

 

Již od útlého věku jsem tíhla k práci s lidmi. S nadšením jsem se starala o pohodlí a zábavu na rodinných oslavách. Gastronomie mě vždy fascinovala a proto jsem se s vervou pustila do své první brigády za barem. I když to pro mě byla náročná zkouška, probudila ve mně skutečnou vášeň pro tento obor.

 

I přes absenci formálního gastronomického vzdělání jsem se s pokorou a vytrvalostí vrhla do studia a získavání praxe. Postupně jsem sbírala cenné zkušenosti v různých restauracích, ale stále jsem hledala to pravé místo pro můj profesní rozvoj.

 

Až Harenda mi dala směr, po kterém jsem toužila. Nabízí mi prostor pro kreativitu a umožňuje mi sdílet s hosty mé originální recepty na limonády, kombuchy a drinky. Jsem nesmírně hrdá na náš talentovaný a zapálený tým, který s láskou a respektem přistupuje k jídlu i pití a dokazuje, že i v Ostravě se dá dělat gastronomie na nejvyšší úrovni.

Roman

Roman Boiko

Zástupce šéfkuchaře

IMG_1233.jpg

Dobrý den, jmenuji se Roman a jsem sous chef v restauraci Harenda. Je mi 23 let a rád bych se teď s Vámi podělil o svůj příběh plný výzev.

 

Můj život se změnil, když jsem byl nucen opustit Ukrajinu a hledat bezpečí v České republice, kvůli okupaci města ve kterém jsem žil. Přicházel jsem s zkušenostmi kuchaře a cukráře, ale stála přede mnou nová výzva… Musel jsem čelit neznalosti jazyka a české kuchyně, která pro mně byla nová.

 

Moje cesta v Harendě začala nejzákladnější prací – mytím nádobí. Každý den v kuchyni byl pro mě lekcí. Byla to lekce pokory, učení se a vzájemné podpory týmu. Moje snaha se brzy začala vyplácet. Ze skromných začátků jsem byl povýšen na pozici kuchaře na přílohách, což byl první krok na mé cestě k mistrovství.

 

Studium českého jazyka a kuchyně pro mě bylo dveřmi do nového světa. Každý recept, který jsem se naučil, a každý pokrm, který jsem připravil, byl krokem vpřed na mé cestě. Postupně jsem se stal kuchařem na mase a moje vášeň pro vaření a neustálé učení mě posunuly na pozici sous chef na začátku roku 2024.

 

Tento příběh není jen o mě, ale je to příběh o síle komunity, o víře ve vlastní schopnosti a hlavně o nezlomné vůli překonávat překážky. V Harendě jsem našel nejen práci, ale rodinu, která mě podporovala na každém kroku mé cesty.

 

Doufám, že můj příběh bude sloužit jako inspirace pro každého, kdo čelí výzvám a usiluje o své sny. Bez ohledu na to, odkud přicházíte nebo jaké výzvy máte před sebou, věřte ve své schopnosti a nebojte se začít od nuly. V Harendě jsem se naučil, že každý má možnost růstu a úspěchu, pokud je ochoten pracovat a učit se.

 

Děkuji vám za přečtení mého příběhu. Těším se na setkání s vámi v Harendě, kde můžete ochutnat nejen naše jídla, ale i kousek mého příběhu.

Mravi

Jiří Mravec

Kuchař

IMG_3595_jpg.JPG

Jmenuji se Jiří Mravec, ale nikdo mi neřekne jinak než Mravi a rád bych se s vámi podělil o kousek mého života. Ten kousek bude o tom,  jak jsem se z kuchaře, který začínal na střední škole v Ostravě, vypracoval na klíčového člena týmu v restauraci Harenda. 

 

Mé kuchařské dobrodružství začalo na Střední škole prof. Zdeňka Matějíčka v Ostravě, kde jsem získal nejen základy vaření, ale také jsem se naučil být číšníkem. Vždy mě to táhlo spíše k vaření, tak jsem se rozhodl, rozšířit své obzory a vyrazil na Kypr, kde jsem pracoval v hotelové restauraci. Tam jsem čelil jedné z největších výzev mé kariéry – připravoval jsem svatbu pro 2000 lidí. Navíc jsem tam několik měsíců trávil u 20 metrů dlouhého grilu, kde jsem ošetřoval tuny ryb, které jsem poté kuchařsky zpracovával. Tyto zkušenosti byly neocenitelné, ale po několika měsících jsem cítil, že je čas vrátit se domů do České republiky.

 

Zpátky v ČR jsem začal odznova a to zase v hotelové restauraci, která byla daleko od Ostravy, kde jsem byl zodpovědný za přílohy. I přes skvělou práci jsem nakonec přijal nabídku z restaurace v centru Ostravy. Vyhrála moje ostravská krev. Zde jsem měl možnost využít svou kreativitu a vařit úplně všechno, co mi kuchyně nabídla, ale bohužel kvůli pandemii COVID-19 jsem musel svoji pozici opustit.

 

Po pandemii jsem získal brigády ve dvou různých restauracích, jedna z nich byla Harenda, kde jsem nakonec zůstal. Postupně jsem zjistil, že prostředí a kolektiv na Harendě je něco, co se jen tak nevidí. Rozhodl jsem se, že je ten správný čas se usadit a začal jsem pracovat na hlavní pracovní poměr na přílohách. Díky své píli, preciznosti a odhodlání jsem postupně získal pozici zodpovědnou za maso a nyní k tomu mám na starosti i výdej jídel.

 

Vždycky mi šlo o to, přinášet radost lidem prostřednictvím jídla, ať už jde o svatbu na Kypru nebo večeři u nás na Harendě. Děkuji za váš čas a přečtení mého příběhu. Těším se na vaši návštěvu v naší restauraci, kde si můžete osobně vychutnat i mé kulinářské umění, které mi přináší mnoho radosti a pevně věřím, že ji přinese i Vám.

bottom of page